Audioart07 od 7. do 10. rujna u Puli

Sedmo izdanje Audioarta – festivala eksperimentalne i improvizirane glazbe, pod umjetničkim vodstvom Alena Sinkauza, ove će godine odvesti svoju vjernu i znatiželjnu publiku na sonično putovanje kroz nekoliko kultnih pulskih lokacija: Galeriju Makina, SKUC, prostore Rojca i Dom HB-a.

AUDIOART2016mala

Putovanje započinje 7. rujna u 20h u Galeriji Makina instalacijom Zorana Ščekića – kompozitora, muzičara i konstruktora savršeno intoniranih instrumenata – pod nazivom „Panmonism“ koja se bavi odnosom glazbe i matematike.  Uslijedit će njegov mikrotonalni koncert za saksofon u izvedbi Berislava Antice.

U 22h program se seli u Dom HB-a na filmski performans neobičnog naziva „Zavist slobodnih otvora u debelom zidu-usta Izbliza.Igrati!“ Brucea McCLurea,  poznatog američkog umjetnika koji uzbudljivim i najčešće iznimno glasnim istraživanjima slike i zvuka stvara film uživo.

Idućeg dana Audioart starta već od 11h u SKUC-u još jednom zvučnom instalacijom intrigantnog naslova „zaslon pop punim ustima – mouth full pop screens“ baskijskog skladatelja Alexa Mendizabala poznatog po kompozicijama skladanim za kamenje, balone, papire ili pak onima koje traju manje od sekunde! Nakon zvučne instalacije koja će se moći posjetiti cijeli dan slijedi i njegov koncert u 19h.

Istu večer 8. rujna program se opet seli u Dom HB-a gdje će publiku u 21h dočekati  beogradska glazbenica Svetlana Maraš, stručnjakinja za drone i noise, s live – actom na kompjuteru.

Vrhunac večeri slijedi prvim hrvatskim nastupom kultne bečke skupine Radian, bendom u klasičnoj rock formaciji električne gitare, basa i bubnjeva, eksperimentalnim rokerima koji u svojim eksplozivnim koncertima koriste iskustva elektroničke glazbe stvarajući polja iznimne zvučne dinamike, od virtuozno preciznih dijelova do potpune improvizacije.

Programu drugog dana Audiarta moći će prisustvovati i riječki ljubitelji eksperimentale za koje je organiziran besplatan autobus kao inicijativa za veću mobilnost publike željne kulturnih sadržaja u suradnji s Mrežom za izvedbene umjetnosti.

Trećeg dana Audioarta 9. rujna program će se održati u Domu HB-a gdje će perkusionistica Kaja Farsky – poznata pulskoj publici energičnim nastupima s austrijskim eksperimentatorima u sklopu Alpenglow 04 – i video umjetnica Dinka Radonić izvesti projekt za udaraljke i video naslovljen „O2 H2O RGB“, nakon čega slijedi kompozicija „Scarlet song“ Mirele Ivičević, zagrebačke skladateljice s bečkom adresom čiji autorski pristup najbolje opisuje termin „sonične fikcije“, zvučne iluzije koja koristi fragmente realnosti, izvlači ih iz njihova prirodna konteksta te uvodi u nadrealni zvučni svijet. Iste će večeri publika moći čuti i njezino djelo za solarne panele u izvedbi luminoakustičkog dvojca Lightune.G (Miodrag Gladović i Bojan Gagić). Neobična večer proširenog glazbenog medija završiti će live-actom na kompjutoru austrijskog kompozitora Matthiasa Kranebittera, osnivača Black Page Orchestra, međunarodnog ansambla radikalne i bezkompromisne glazbe.

Zadnja večer Audioarta 10. rujna odjeknut će prostorima Rojca, krečući u 21h u Dnevnom boravku višekanalnom zvučnom instalacijom „Prošlost je strana zemlja“ Hrvoslave Brkušić, umjetnice koja radi u širokom dijapazonu novih medija s naglaskom na procesualnost, da bi program završio psihodeličnim nastupom zagrebačkog benda „Šumovi protiv valova“, neizostavnim gostima svakog eksperimentalnog glazbenog festivala koji drži do sebe!

Treba naglasiti da je zadnja večer Audioarta organizirana u suradnji sa Savezom udruga Rojca, da je Multimedijalni institut MAMA iz Zagreba pokrovitelj nastupa Brucea McClurea i Alexa Mendizabala, kao i ono najbitnije, da su programi sva 4 dana festivala – BESPLATNI!

Uz pokrovitelje festivala Ministarstvo kulture, Istarsku županiju i Grad Pulu, kvaliteti programa Audioart 07 pomogao je i Austrijski kulturni forum, najvjerniji prijatelj festivala!

Audioart projekt je udruge Kulturban, a uz umjetničkog ravnatelja Alena Sinkauza, ekipu čine i producentica festivala Marija Saraga, tehničko vodstvo Audiolab te suradnik Petar Milat koji je kurirao dio programa.