Bruno Isaković “O lijepa, o draga, o slatka slobodo” – 3. dio

Queer Zagreb Sezona i MSU predstavljaju:
Bruno Isaković “O lijepa, o draga, o slatka slobodo” – 3. dio
Trg Petra Preradovića, 12h

Udruga Domino u okviru Queer Zagreb Sezone, a u suradnji s MSU-om, predstavlja treći dio trilogije performansa “O lijepa, o draga, o slatka slobodo” Brune Isakovića. Čitava serija performansa je inspirirana zatiranjem slobode medija, sustavnim upadima u prostor održivosti nezavisne kulture i civilne scene te sve akutnijem toleriranju govora mržnje u Hrvatskoj.

Prvi dio ovog rada je realiziran 20. veljače na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, a tijekom kojeg je Bruno Isaković crnom bojom izbičevao riječi humanizma istaknutih hrvatskih umjetnica i umjetnika. Performans je trajao dok misli umjetničkih velikana poput Miroslava Krleže, Ivana Gundulića, Vesne Parun i drugih nisu gotovo posve nestale u crnilu.

Drugi dio u seriji izveden je 10. travnja u Muzeju suvremene umjetnosti, a umjetnik Bruno Isaković i taj se put bavio riječima i crnilom, međutim ne više riječima humanizma istaknutih umjetnica i umjetnika, već riječima koje je napisao i izrekao tijekom svoje znanstvene i političke karijere trenutni ministar kulture. Izvođač se tom prilikom podvrgnuo drevnoj kineskoj metodi mučenja koja ima za svoj cilj izluđivanje žrtve tako što joj dugotrajno pada kap po kap vode na glavu. Istovremeno se umjetnik tada prepustio i jednoj domaćoj, za potrebe tog četverosatnog performansa, osmišljenoj metodi psihičkog mučenja – dugotrajnom čitanju tekstova i izjava ministra kulture RH.

Treći i zaključni dio ciklusa performansa posvećenih slobodi referira na jedan od temeljnih stupova slobode o kojemu se u zadnje vrijeme naročito promišlja – slobodi govora u javnom prostoru, a posljedično i slobodi misli. Također, ovaj treći performans će biti masovniji i interaktivniji u svojoj izvedbi te će u njemu moći sudjelovati građani. Kad je riječ o fašizmu, u borbi protiv njega je važno sudjelovati, ali je važno i pobijediti.

Stoga, svima koji žele pogledati performans ili u njemu sudjelovati, upućujemo poziv da 8. svibnja u podne dođu na Trg Petra Preradovića u Zagrebu.

Zvonimir Dobrović
umjetnički direktor Queer Zagreb Sezone
bruno isakovic 2 MSU 10. 4. 2016. fotografija Emina Herman