Nesigurne intervencije: LGBTIQ korisnici u narodnim knjižnicama

Okrugli stol Nesigurne intervencije: LGBTIQ korisnici u narodnim knjižnicama održat će se u petak, 2. prosinca 2016. u net.kulturnom klubu MaMa, Preradovićeva 18, kao teorijsko-diskurzivni aspekt istoimenog umjetničko-istraživačkog projekta Galerije Prozori, Knjižnice S. S. Kranjčevića.

Baveći se knjižničarskom temom, popularizirajući i tematizirajući kritičko knjižničarstvo te dekonstruirajući mit o neutralnosti knjižničarske profesije, projekt putem umjetnosti problematizira položaj LGBTIQ osoba unutar programa, usluga i fondova narodnih knjižnica, pozicionirajući ih pritom kao moguća mjesta subverzivnosti. Na Okruglom stolu predstavit će se rezultati istraživanja koje je imalo za cilj ispitati odnos LGBTIQ zajednice i narodnih knjižnica, prikazat će se mogući odgovori na informacijske potrebe LGBTIQ osoba kroz primjer djelovanja Knjižnice Centra za ženske studije, navedeno će se kontekstualizirati unutar kritičkog knjižničarstva i popularizacije queer kulture te će se problematizirati mogućnosti i dosezi angažiranog i aktivirajućeg djelovanja putem umjetnosti.

00001

Sudionici: Ana Barbarić, Irena Bekić, Zvonimir Dobrović, Petra Dolanjski, Mario Hibert, Jasminka Pešut i Aleksandra Pikić.

Raspored izlaganja dostupan je OVDJE.

Projekt je ostvaren u suradnji s Centrom za ženske studije Zagreb, udrugom Domino i Katedrom za bibliotekarstvo Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Autorica projekta: Petra Dolanjski

Umjetnička dokumentacija: Helena Janečić

Projekt podržava Ministarstvo kulture RH.