Predstavljenje autorske knjige Brune Isakovića i dr. Zlatka Hasanbegovića: „O lijepa, o draga, o slatka slobodo“

Bruno Isaković i dr. Zlatko Hasanbegović: „O lijepa, o draga, o slatka slobodo“
MSU, 7.-12. 9. 2016.

 

12973040_10154173419922664_9034436863081761502_o

Queer Zagreb Sezona i MSU najavljuju postavljanje autorske knjige Brune Isakovića “O lijepa, o draga, o slatka slobodo” u predvorju Muzeja suvremene umjetnosti. Knjiga će biti izložena od 7.  do 12. rujna 2016. Bruno Isaković pokrenuo je umjetničko-aktivističku akciju posvećenu ministru kulture dr. Zlatku Hasanbegoviću čim je stupio na dužnost u siječnju, najavivši da će umjetnička inspiracija ministrom trajati cijeloga njegova mandata. Tijekom očekivano kratkog trajanja istog, održana su tri performansa koja su upućivala na neodrživo zatiranje umjetničkih i medijskih sloboda pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture predvođenog doktorom Hasanbegovićem. S obzirom na to da je ministar bio Isakovićeva „muza“, a uzimajući u obzir objekt inspiracije kao ravnopravan umjetnički doprinos stvaranju, Bruno Isaković u MSU izlaže knjigu svoje suradnje s povjesničarom i političarom Hasanbegovićem.
Taj dokument njihova „suživota“ u prostoru umjetnosti ministrov je doprinos hrvatskoj suvremenoj umjetnosti prvenstveno u formatu Queer Zagreb Sezone koja je prepoznala Zlatka Hasanbegovića kao marginaliziranog umjetnika te ga uvrstila u svoj program uz bok provjerenim i uglednim umjetničkim imenima. On se automatski pojavljuje i kao nezaobilazan akter nezavisne umjetničke scene, koju je tijekom svog kratkog mandata toliko zatirao. Zlatko Hasanbegović kao „umjetnik“ jedan je od klasičnih primjera srama prema svom umjetničkom početku i porijeklu – iako je jasno da se radi o nekome tko je potekao, tko djeluje i tko će završiti na margini.
Knjigu koja dokumentira seriju od tri performansa “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”, Queer Zagreb Sezona i MSU izlažu u javnosti nekoliko dana prije parlamentarnih izbora kada se očekuje ministrovo napuštanje izvršne vlasti. Taj svojevrstan manifest koji simbolizira neodrživost njegove ideje o umjetnosti kao ideološki obojenom prostoru potpisao je jedan od dvojice autora, Bruno Isaković, dok se potpis drugog autora, ministra u odlasku Zlatka Hasanbegovića, očekuje u posljednjih nekoliko dana njegovog upravljanja resorom kulture. Knjiga će nakon izbora biti maknuta, a njezin mogući ponovni izlazak na svjetlo dana bit će tek eventualnim povratkom Zlatka Hasanbegovića u izvršnu vlast.

Stoga, dok je knjiga “O lijepa, o draga, o slatka slobodo” izložena u javnosti, znamo da je istoj toj javnosti izložen i ministar u odlasku dr. Zlatko Hasanbegović.

Zvonimir Dobrović
umjetnički direktor Queer Zagreb Sezone