Queer Zagreb


Book Publishing

New Queeer Zagreb Books website coming soon!

Naše nove naslove potražite u knjižarama:
Lijevak, Vuković i Runjić, Superknjižari, Profil Megastore-u te knjižari RiBook u Rijeci.

Our books are available in the following bookstores in Croatia:
Lijevak, Vuković i Runjić, Superknjižara, Profil Megastore and RiBook in Rijeka.Grupa autora: Poqueerene priče, 2004.

Broj stranica: 192

Uvez: meki

Cijena: 80,00 kn

Poštarina: 6,20 kn

Ova zbirka predstavlja prvi pokušaj tematiziranja pojma “queer” u formi kratke priče u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini. “Queer” je kao pojam u tranzicijskim društvima vrlo fleksibilan u svojim značenjima i ima vrlo široko područje borbe, što dokazuje i ova zbirka. Međutim, “queer” je isto tako vrlo čvrsto određen kao sloboda nepripadanja, jer jednom kad granice centra i periferije nestanu, svi ćemo morati znati ne pripadati i biti posve svoji.

 


S. Solanović, B. Pušić, I. Baranović, T. Radović: Queer Bajke, 2005.

Broj stranica: 34

Broj ilustracija. 16 ilustracija u boji

Uvez: meki

Cijena: 69,00 kn

Poštarina: 4,20 kn

“Queer bajke” su slikovnica namijenjena najmlađima, ali i onima malo starijim. Bajke pokušavaju otkloniti strahote predrasuda, stereotipa, gluposti, a pomalo se rugaju i tradiciji. Onako, reda radi. Djeci koja će odrastati čitajući, među ostalim, I queer bajke, odgovori na pitanja jesmo li normalni, prirodni, lijepi neće biti potrebni, jer se ta pitanja neće više ni postavljati. «Djeci koja će odrastati čitajući, među ostalim, queer bajke, odgovori na pitanja da li smo norlmalni, prirodni lijepi…neće biti potrebni, jer se ta pitanja neće vi še ni postavljati.» Barbara Matejčić, Vjesnik

 


Uroš Filipović: Staklenac, 2007.

Broj stranica: 373

Uvez: meki

Cijena: 80,00 kn

Poštarina: 6,20 kn

Riječ je o reizdanju kultnog romana Uroša Filipovića, prvog gay romana na Balkanu (Rende, 2002.). “Staklenac” se na autobiografski i dnevnički način bavi isključivo seksualnim homo iskustvima. “Autor u svom djelu slika panoramu čitavog jednog, inače slabo poznatog paralelnog svijeta, koji, usprkos svojoj prividnoj nevidljivosti, zapravo, cijelo vrijeme postoji pred našim očima.” Trpimir Matasović, Radio 101

 


E.A. Kalimero: S obje strane ljubavi, 2007.

Broj stranica: 86

Uvez: meki

NASLOV JE RASPRODAN

“S obje strane ljubavi”, prema riječima njezina autora, najpoznatijeg bosanskog homoseksualca i drag queena, više je dokumentarac nego fikcija budući da je napisana na temelju dnevnika kojeg autor vodi od svoje četrnaeste godine. Priča je to o slomljenom srcu smještena u stvarni i izmaštani svijet suvremene Bosne i Hercegovine pri čemu je u središtu radnje muškarac koji voli druge muškarce.

 


Usmena povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj, 2007.

Broj stranica: 255

Uvez: meki

Cijena: 180,00 kn

Poštarina: 12,00 kn

“Usmena povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj” pionirski je rad grupe autora – istraživača i  predstavlja uvid u mini povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj. Knjiga kroz osobna svjedočanstva i zanimljivu dokumentaciju i tragove efektno rekonstruira atmosferu posljednjih pedeset godina u Hrvatskoj u kojoj su odrastali i živjeli pripadnici seksualnih manjina. «Knjiga Usmena povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj važna je upravo zato što dokumentira traumatsku, ali i višestruko kreativnu “zbrku” kroz koju prolazi svatko tko ne osjeća da nju ili njega definira ružičasta ili plava dekica pod kojom spava, samim time ostavljajući mogućnost da pronađe partnera s iste (ali možda i sa suprotne) strane šarenog seksualnog tkanja.» Nataša Govedić, Zarez

 


Heinz Heger: Muškarci s ružičastim trokutom, 2008.

Broj stranica: 106

Uvez: meki

Cijena: 69,00 kn

Poštarina: 4,20 kn

Plastična je to i potanko ispričana pripovijest o događanjima u koncentracijskim logorima u kojima su muškarci s ružičastim trokutima bili tretirani gore i od Židova i od Roma. Oni su radili najteže poslove, služili su za medicinske pokuse, a jedino što im je moglo pomoći da prežive, kakve li ironije, bilo je da budu priležnici nekog od nadređenih.

 


Gordan Duhaček: Destruktivna kritika i druge pederske priče, 2009.

Broj stranica: 149

Uvez: meki

Cijena: 69,00 kn

Poštarina: 6,20 kn

Duhačekova knjiga u ispovjednom tonu prepričava odrastanje mladog pedera na relaciji Bosna – Beč u poslijeratnom vremenu. Jedan lik, dva grada, dijametralno suprotno iskustvo – ako si gay. Identitet, iako definiran gradovima i geografijom, premošćuje razlike izražavanja u različitim okolnostima i pretvara se u jedinstvo iskustva samoprihvaćanja i slobodnog življenja.

 


Nicolas Bendini: Samo na jednu noć, 2009.

Broj stranica: 91

Uvez: meki

Cijena: 75,00 kn

Poštarina: 6,20 kn

Glavni lik Goran Klasnić, hrvatski centarfor iz pariškog nogmetnog kluba Paris Saint Germaine (PSG), obiteljski je čovjek i naizgled ni po čemu ne iskače iz miljea kojem pripada. Priča, koja počinje pariškim pljuskom i susretom budućih ljubavnika, Gorana i nježnog i introvertiranog Mathieua Varennea, potakla je niz rasprava u medijima o biografskim podacima nekih nogometaša te jasno polučila raskrinkavanje homofobnog okružja čitave nogometne industrije.

 


Hervé Guibert: Citomegalovirus, 2009.

Broj stranica: 53

Uvez: meki

Cijena: 55,00 kn

Poštarina: 4,20 kn

Takozvani “Bolnički dnevnik” donosi Guibertova intimna opažanja tijekom tri tjedna boravka u bolnici, kojim se suočava sa svojim strahovima od AIDS-a i citomegalovirusa zbog kojeg mu prijeti sljepilo. U milozvučju medicinskih pojmova i kratica, pomnim bilježenjem bolničke svakodnevice i vlastitog iskustva s ciljem procjene mogućnosti preživljavanja traume, Guibert progovara o gorčini bolovanja od AIDS-a  u vakuumu hladnoće bolničkih i ljudskih odnosa.

 


Hervé Guibert: Moji roditelji, 2010.

Broj stranica: 119

Uvez: meki

Cijena: 69,00 kn

Poštarina: 4,20 kn

Ovaj autobiografski roman ocrtava skoro cijeli piščev život, a gotovo sve osobe u toj nekonvencionalnoj obitelji prate sjene iz prošlosti. Ipak, u Guibertovom evociranju djetinjstva nema mjesta idealiziranju tog pronađenog izgubljenog vremena. Njegovo otvaranje škrinja vlastite povijesti nemilosrdno je suočavanje s demonima djetinjstva, odrastanja, ranog otkrivanja spolnog i umjetničkog identiteta.

 


Hervé Guibert: Samilosni protokol, 2011.

Broj stranica: 203

Uvez: meki

Cijena: 69,00 kn

Poštarina: 6,20 kn

“Samilosni protokol” svojevrsni je nastavak Guibertova najpoznatijeg i najprevođenijeg djela koje je postalo klasik suvremene queer literature -“Prijatelju koji mi nije spasio život”. Guibert, koji i sam umire od posljedica AIDS-a, na vrlo direktan način dijeli svoju svakodnevnicu sa čitateljima, a ta svakodnevnica se sastoji od redovitog uzimanja lijekova, mučnina, razgovora s prijateljima i odlaska na odmor.

12. Hervé Guibert: Mauzolej ljubavnika, 2011, 89 kn: Roman, koji je nekoliko romana u jednom i koji istovremeno odbija romanesknu formu, prema Guibertovim riječima, građen je kao mauzolej za tijela ljubavnika. Petnaest godina bilježaka o nemogućoj ljubavi, osamljenosti, seksu, snovima, homoseksualnosti, čitanju i pisanju, fotografiji, obitelji, bolesti i strahu od smrti, prate životna zbivanja  glavnog lika, novinara sa spisateljskim aspiracijama koji nikad ne realizira svoj zamišljeni roman, ali ga nikad ni ne prestaje pisati.


Hervé Guibert: Lud za Vincentom, 2011.

Broj stranica: 63

Uvez: meki

Cijena: 55,00 kn

Poštarina: 4,20 kn

Vincent biološki započinje svoj odlazak s ovoga svijeta u noći s 25. na 26. studenog 1988. godine. Popio je litru tekile, popušio travu, posnifao kokain i bacio se s trećeg kata s ogrtačem za kupanje umjesto padobrana. Umire 29. studenog 1988. Za Hervéa je teško odrediti taj biološki trenutak. On umire 27. prosinca 1991. Hervé je ludo zaljubljen u Vincenta. Vincent osjeća Hervéa. Hervé ima potrebu bilježiti Vincenta. Bilježiti svoj odnos prema njemu.


Umberto Saba: Ernesto, 2011.

Broj stranica: 129

Uvez: meki

Cijena: 69,00 kn

Poštarina: 6,20 kn

“Ernesto”, nedovršeni roman Umberta Sabe, narativno se fokusira na ključni trenutak u životu mladića: otkrivanje homoseksualnosti. Trst, potkraj 19. stoljeća, Ernesto je kao sedamnaestogodišnjak zaposlen kod gospodina Wildera. Prvo seksualno iskustvo s 28-godišnjim radnikom završava višemjesečnom vezom. Ernestov se ljubavni život dodatno komplicira i razvija, no čitavo vrijeme ostavlja dojam nevinosti i žudnje za dugotrajnim partnerstvom.


Susan Sontag: Ponovno rođena, 2011.

Broj stranica: 339

Uvez: meki

Cijena: 99,00 kn

Poštarina: 8,80 kn

“Ponovno rođena” je prva knjiga dnevnika Susan Sontag koji će biti objavljeni u tri toma. U petnaestoj godini života, a to je vrijeme kada počinje pisati dnevnik, ona već pokazuje značajke svog superiornog intelekta i gladi za iskustvom i kulturom, pa je tako i čitanje ove knjige zanimljivo upravo zbog toga što nam omogućuje pratiti Susanin razvoj i pretvorbu u jedan od vodećih umova 20. stoljeća.

16. Susan Sontag: Istovremeno, 2011, 99 kn: U ovoj se kolekciji nalazi 16 eseja i pisama koji tematiziranju oslobađajuću prirodu književnosti za pojedinca, njegovu osobnu duboku predaju književnosti, politički aktivizam i borbu protiv nepravde u smislu etičke dužnosti. Sontag bez zadrške i straha tematizira dileme Amerike nakon 11. rujna, od srozavanja političke retorike do mučenja zatvorenika Abu Ghraiba.


Grupa autora: Bajke za bolje sutra, 2011.

Broj stranica: 90

Broj ilustracija: 35 ilustracija u boji

Uvez: tvrdi

Cijena: 129,00 kn

Poštarina: 12,20 kn

“Bajke za bolje sutra” ilustrirana je zbirka obrada poznatih bajki i priča za djecu na koje su utjecale klimatske promjene. Ona postavlja pitanje kako bi zvučala pjesma “Zeko i potočić” da se potočić nije zaledio i da ga nije prekrio snijeg zbog globalnog zatopljenja, ili što bi bilo da je vuk u “Crvenkapici” vegetarijanac.

—————————————————————————————————————————————————

Sva izdanja knjiga mogu se naručiti direktno od izdavača (na pr@queerzagreb.org, 01 3820 019, 099 737 1050, 091 1789 972,) ili kupiti u uredu (Kranjčevićeva 11, 10000 Zagreb), kao i u knjižarama:

Knjižara Ljevak | Trg bana Josipa Jelačića 17, tel: 01 4812 992 | Westgate Shopping City, tel: 01 4111 090 | Webknjižara, tel: 01 4883 544 http://www.ljevak.hr/

Vuković i Runjić | Teslina 16, Zagreb, tel: 01 4810 742 http://www.dzepna.com/

Superknjižara | Rooseveltov trg 4, Zagreb, tel: 01 48 75 734, 01 48 75 735, 01 48 75 736 http://www.superknjizara.hr/

Profil Megastore | Bogovićeva 7, Zagreb, tel: 01 4877 325

Profil Multimedija | Prodajni centar Joker, Put Brodarice 6, 021 396 912 | http://www.profil.hr

Knjižara RiBook | Janeza Trdine 9a, Rijeka, tel. 051 581 555 http://www.superknjizara.hr/

Za naružbe dostavom, uplata se vrši na žiro-račun 2402006-1100291204 pri Erste banci. Za naraudžbu više knjiga, samo zbrojite poštarine.

 


Queer Zagreb 2014Season

Ulaznice / Tickets


Domino
Generalni medijski pokrovitelj Queer Zagreb Sezone je:
DominoDomino je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.
RSS Feed. This website is powered by Wordpress and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez.