Promocija izdanja knjige „Usmene povijesti homoseksualnosti u Hrvatskoj“ na engleskom jeziku 21. ožujka u 18 sati

oralFB
Kada je prije 10 godina u Udruzi Domino nastala ideja za radom na knjizi „Usmena povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj“ bio je to poticaj da se urednici Zvonimir Dobrović i Gordan Bosanac pozabave ne samo poviješću isto spolne ljubavi kod nas, nego i odjecima tih žudnji u javnom diskursu u periodu od pola stoljeća, koji je najvećim dijelom obilježen ignoriranjem ili nasiljem nad LGBT manjinom. „Usmena povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj“ donosi nam opsežno istraživanje koje je provedeno u suradnji s eminentnim stručnjacima i stručnjakinjama, a prvo izdanje knjiga je imala na hrvatskom jeziku 2008. godine.

Nakon što je knjiga u Hrvatskoj i regiji pobudila velik interes te je prihvaćena od strane opće i stručne javnosti kao korak u smjeru pravom smjeru, kako se ‘homoseksualnost’ više nije doživljava kao ‘tabu’ tema, unutar udruge Domino rodila se ideja da se knjiga prevede na engleski jezik kako bi se približila internacionalnom krugu potencijalnih čitatelja. Pritom kvalitetu „Usmene povijesti homoseksualnosti u Hrvatskoj“ prepoznaju međunarodne fondacije Erste Stiftung i Paul Celan koja je omogućila da izdavanje knjige na engleskom jeziku, koju se planira predstaviti se 21. ožujka u LGBT centru (Petrinjska 27) s početkom u 18 sati.

Publici u LGBT centru jedan od urednika, Gordan Bosanac, će pokušati približiti kako je nastala ideja da se na jedan znanstveno-popularan način pristupi temi koja, iako je imala određeni medijski prostor, nije bila popraćena i zabilježena na ovaj način. Na koje su sve prepreke nailazili prilikom istraživanja teme, ali kasnije i prilikom prikazivanja rezultata u knjizi pokušat će približiti neki od članova tima koji je provodio istraživanje Amir Hodžić, Nataša Bijelić i Dean Vuletić koji je i prevoditelj knjige.

S obzirom na to da je kroz posljednjih deset godina, osim “Usmene povijesti homoseksualnosti u Hrvatskoj” izdano ili na hrvatski prevedeno još niz hvalevrijednih knjiga, ali i da je u međuvremenu pokrenut i niz inicijativa i događanja pomislili bismo da je smjer u kojem se društvo kreće zadanima i da nema natrag, ali s obzirom na sadašnju dnevno-političku situaciju bojimo se da će knjiga poslužiti kao podloga za tekstove od tome kako je bilo lijepo 70-tih, 80-tih ili 90-tih biti LGBT osoba u Hrvatskoj, dodaje urednik hrvatskog i engleskog izdanja Zvonimir Dobrović.