Queer Zagreb Sezona u suradnji s Francuskim institutom najavljuje film „Ljeto“ 26. travnja u 18:30 sati te 27. travnja u 20:30 sati u dvorani Müller, kina Europa (Varšavska 3).

Queer Zagreb Sezona u suradnji s Francuskim institutom najavljuje prikazivanje filma „Ljeto“ francuske redateljice Catherine Corsini. Film će se prikazati 26. travnja u 18:30 sati te 27. travnja u 20:30 sati u dvorani Müller, kina Europa (Varšavska 3).

la-belle-saison2
Film smješten u sedamdesete godine 20. stoljeća donosi ljubavnu priču između 25-godišnje Delphine (Izia Higelin) i 35-godišnje Carole (Cecile de France) koje započinju odnos usprkos svim preprekama koje proizlaze iz odgoja, podrijetla pa i razlike u godinama. Radnja se odvija tijekom procvata feminističkog pokreta u Francuskoj, u kojem sudjeluje i Carole, opisujući ga na početku riječima “Mi nismo protiv muškaraca, mi smo za žene”.

Na pitanje zašto je 2015. odlučila snimati film o Pokretu redateljica naglašava da je željela odati počast svim ženama koje su u njemu sudjelovale, a koje su često bivale izvrgnute ruglu i nazivane “neurotičnima”. Među mnogobrojnim ženama i muškarcima, koji su se borili za izjednačavanje radnih, ali ostalih prava, značajnu su ulogu odigrali pripadnici seksualnih manjina koji su taj preokret prepoznali kao i prvi korak u izjednačavanju prava svih bez obzira na to kojoj skupini pripadaju. Upravo kroz razliku u njihovim godinama, ali i životno iskustvo glavnih protagonistica, redateljica Catherine Corsini, gradi dva svijeta koji gotovo nemaju dodirnih točaka, ali između kojima postoji privlačnost koja se ne može sakriti. Ta se suprotnost odražava i u stalnoj izmjeni dvaju priča – onoj o francuskom Pokretu za oslobođenje žena s jedne strane i ruralnoj melodrami s druge, koja kao odrednicu ima kontinuirano propitivanje dužnosti pojedinca spram obitelji i zajednici i osobne sreće.

Film tako donosi portrete Carole, samosvjesne žene koja se bori za jednakost primanja, pravo na pobačaj i edukaciju o kontracepcijskim metodama, što sve predstavlja strane pojmove u francuskim seoskim gospodarstvima toga doba, gdje su žene radile jednako ili više od svojih muževa, ali bez naknade, te Delphine, odgajane u tradicionalnom duhu, koja odlazi u Pariz te se upoznaje s potpuno novim svijetom koji je za Carole svakodnevnica. Između njih se rasplamsava strast koju su uspoređivali s onom iz “Adelinog života”.

Ljeto (La Belle Saison), Francuska, 2015
Redateljica: Catherine Corsini
Glume: Cecile de France, Izia Higelin, Noemie Lvovsky, Kevin Azais
Trajanje: 1h45m