Stephen Petronio i hommage Merceu Cunninghamu

Queer Zagreb Sezona najavljuje gostovanje koreografa Stephena Petronia s programom

Prašuma

Locomotor

Kulturni centar Travno 6. listopad, 21 sat

stephen-petronio-company_photo-by-sarah-silver-1

 

Queer Zagreb Sezona 6. listopada s početkom u 21 sat u Kulturnom centru Travno poziva na izvedbe jednog od najznačajnih predstavnika suvremenog plesa, Stephena Petronia, koji sa svojim kolektivom prvo izvodi rad Mercea Cunninghama na kojem je radio i Andy Warhol te zatim vlastiti rad koji u suvremeno plesni kontekst stavlja pitanje „što od Cunninghama možemo naučiti“.

 

 

Izvedbe su besplatne uz prethodno rezerviranje ulaznica putem maila udrugadomino.marketing@gmail.com

Posljednji puta kada je zagrebačka publika mogla vidjeti Petronia bilo je prije 20-ak godina u Zagrebačkom plesnom centru, a u međuvremenu je znameniti koreograf razvio izrazito uspješnu karijeru ovjenčanu brojnim nagradama. Petronio je jedan od rjeđih suvremenih plesnih umjetnika čije ime zvuči poznato i površnim poznavateljima suvremenog plesa. Na početku svoje plesne karijere surađuje s Trishom Brown, koja je obilježila razvoj modernog i postmodernog plesa, a u čijem je ansamblu Stephen Petronio bio prvi muški plesač, što je dovelo i do njegove kasnije suradnje sa Steveom Paxtonom.

U godinama koje slijede Stephen Petronio ostvaruje brojna priznanja, bivajući stipendiran od strane John Simon Guggenheim fondacije, te u trajanju od čak 20 godina od strane Zaklade za umjetnost New Yorka. Prvi je dobitnik nagrade ustanovljene od strane Američke nacionalne plesne fondacije za koreografiju (1987.), a nositelj je i najpoznatije američke izvedbene nagrade Bessie.

Izvedbe u programu Queer Zagreb Sezone predstavljaju dio serije radova koju Petronio razvija posljednjih godina, a u kojima koreograf proučava „obiteljsko stablo“ američkih postmodernih plesnih izvedbi. U Zagrebu će se predstaviti svojevrsnom studijom opusa Mercea Cunninghama, prvo izvodeći njegovu predstavu RainForest (Prašuma) iz 1968., a zatim i vlastitu koreografiju  inspiriranu istraživanjem Cunninghamovog djelovanja.

Izvedba Prašume, čiju izvornu scenografiju potpisuje i Andy Warhol, slijedi originalnu verziju baziranu na prikazu životinjskog apstraktnog pokreta i zvuka, uz glazbenu pratnju koju će u Kulturnom Centru Travno uživo izvoditi glazbenici iz gostujućeg ansambla. Nakon toga će uslijediti Petronijeva autorska koreografija „Locomotor“  ilustrativno od autora opisana kao „esej o Cunninghamu“ u kojoj progovara o svom viđenju Cunninhama kao autora te o njihovoj suradnji. Poznavaoci Cunninghamovog rada će u ovoj izvedbi moći lako prepoznati njegov utjecaj na Petronijev izričaj. Plesni vokabular izvedbe vezan je uz balet, ali s promijenjenom frazeologijom, izraženijim korištenjem gravitacije i većim naglaskom na torzo. U jednoj od svojih izjava vezanih uz ovu predstavu Petronio ističe da se mogla zvati i „što od Mercea još možemo naučiti?“

 

Program se provodi uz potporu fondacije Trust for Mutual Understanding, Ministarstva kulture RH te Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Program se provodi pod platformom aktivnog gledateljstva mreže Be SpectACTive!

The program is realised under the platform of active spectatorship within the Be SpectACTive! network.

http://www.bespectactive.eu/

Sufinancirano od programa Europske Unije Kreativna Europa

http://www.bespectactive.eu/new/wp-content/uploads/2016/06/logo.png