ANIME SELEKCIJA

Izrazito sam oduševljena da predstavim ovaj program anime na Queer Zagrebu, budući da sam uvjerena da UTENA, KIZUNA, i AINO KUSABI su među najqueer radovima unutar opsežnog i bogatog terena kakav jest japanske anime. Sve troje su potomci Djevojačkih Stripova (shojo manga) žanra, koji je osigurao mjesto zbivanja za zanimljive pokuse gender-bendinga u sedamdesetima. UTENA pripada žanru zvanom «yuri (doslovno: ljiljan): pojam skovan protiv estetske terminologije za mušku gej kulturu «bara (doslovno: ruža)». U «yuri» fikcijama, prekrasne djevojke i androgene djevojke golicaju publiku seksualnim aluzijama. KIZUNA i AINO KUSABI oboje su «yaoi» klasici. «Yaoi» fikcije opisuju sanjarenje dva dječaka ili muškarca, stvorena od ženskog pisca/umjetnika za žensku publiku. Oboje, pasivni partner feminiziranijeg izgleda i partner muževnijeg agresivnijeg izgleda su ipak nemoguće lijepim. Njihov intenzivan rivalitet i sanjarenje izigravaju ženske (i nekolicine slobodoumnih muškaraca) žudnje nesputane spolnim ograničavanjima stvarnog života.

Drugim riječima, «yuri» i «yaoi» anime osiguravaju zanimljivo produktivno mjesto zbivanja u kojima gledatelji, neovisno na spolne i seksualne orijentacije, mogu eksperimentirati sa željom i maštom kroz ove primamljivim reprezetacijama. Ovo, ja mislim, može funkcionirati kao snažan alat «poqueeravanja», alat koji će eventualno odvesti nas do odmaka od dvojnog spola i proširiti naš horizont izvan heteronormativnosti.

Uzbudili ste se? Dobro. Sad se zavalite i uživajte!!

Naposljetku, želim zahvaliti Queer Zagrebu što mi je dao ovu uzbudljivu mogućnost da sastavimo ovaj program te japanskim filmašima i kompanijama na njihovoj velikodušnoj suradnji.

Akiko Mizoguchi
National Film Center, Tokyo

Kizuna (I i II)

Rin Hiroo, Japan, 1994, 1995, 60', (prema mangi: Kazuma Kodaka)

Gimnazijski kendo šampion Ranmaru biva ozlijeđen spašavajući svog prijatelja Keia iz nadolazećeg auta te napušta sport. Tri godine kasnije, Ranmaru i Kei su ljubavnici, dijele stan dok pohađaju koledž. Kad razvratan profesor pokuša zavesti Ranmarua, Keijev polubrat Kai ga dolazi spasiti. Dok su polubraća umjetnici borilačkih vještina i sinovi yakuza, rivalitet postaje nasilan. Zasnovan na popularnoj mangi koja je išla kao serija već desetak godina, ova anima, smještena u «ovdje i sada» Japana koja je ukrašena sa glavnom osobinom yaoija, tj. yakuze, borilačke vještine, «domaći» klub, poželjan i naočit protagonist kao predmet žudnje muškaraca, je ljupka mješavina drame i humora za cerekanje.

Aino kusabi ( Connecting Wedges )

Katsuhito Akiyama, Japan 1994, 60', (prema priči: Rieko Yoshihara, dizajn likova: Naoyuki Onda, ilustracije likova: Katsumi Michihara)

Tanagra, grad strojeva, kojim vlada Yupitel, računalo. Tanagrin satelit Midas je poznat po kvartu za zabavu koji nikad ne spava. Vođa tinejdžerske ulične bande, Riki, kojeg pokupi Earson, elita vladajuće Brondy klase, kao «ljubimac» kojeg seksualno iskorištava Earson, gospodar. Ispočetka osječajući se nisko i bijesno, Riki se postupno počinje osjećati čudno privrženim Earsonu, dok se Earsonova hladnokrvna dominantnost postepeno pretvara u strastvenu zaljubljenost. Njihovo vezanje zabrinjava Earsonove kolege i šokira Rikijeve prijatelje. Svi likovi čini se da su tako pogođeni kliovima u svojim srcima da si oni ne mogu pomoći nego srljati do točke sa koje više nema povratka. Temeljen na «kultnom klasiku» yaoi priče, ova prekrasna anima će sigurno pogoditi klin u srcima gledatelja. revolucionalizira

u suradnji s Kontrom

nedjelja, 11. 9. 2005. u 17:30
kino Tuškanac, Tuškanac 1