ANIME SELEKCIJA

Izrazito sam oduševljena da predstavim ovaj program anime na Queer Zagrebu, budući da sam uvjerena da UTENA, KIZUNA, i AINO KUSABI su među najqueer radovima unutar opsežnog i bogatog terena kakav jest japanske anime. Sve troje su potomci Djevojačkih Stripova (shojo manga) žanra, koji je osigurao mjesto zbivanja za zanimljive pokuse gender-bendinga u sedamdesetima. UTENA pripada žanru zvanom «yuri (doslovno: ljiljan): pojam skovan protiv estetske terminologije za mušku gej kulturu «bara (doslovno: ruža)». U «yuri» fikcijama, prekrasne djevojke i androgene djevojke golicaju publiku seksualnim aluzijama. KIZUNA i AINO KUSABI oboje su «yaoi» klasici. «Yaoi» fikcije opisuju sanjarenje dva dječaka ili muškarca, stvorena od ženskog pisca/umjetnika za žensku publiku. Oboje, pasivni partner feminiziranijeg izgleda i partner muževnijeg agresivnijeg izgleda su ipak nemoguće lijepim. Njihov intenzivan rivalitet i sanjarenje izigravaju ženske (i nekolicine slobodoumnih muškaraca) žudnje nesputane spolnim ograničavanjima stvarnog života.

Drugim riječima, «yuri» i «yaoi» anime osiguravaju zanimljivo produktivno mjesto zbivanja u kojima gledatelji, neovisno na spolne i seksualne orijentacije, mogu eksperimentirati sa željom i maštom kroz ove primamljivim reprezetacijama. Ovo, ja mislim, može funkcionirati kao snažan alat «poqueeravanja», alat koji će eventualno odvesti nas do odmaka od dvojnog spola i proširiti naš horizont izvan heteronormativnosti.

Uzbudili ste se? Dobro. Sad se zavalite i uživajte!!

Naposljetku, želim zahvaliti Queer Zagrebu što mi je dao ovu uzbudljivu mogućnost da sastavimo ovaj program te japanskim filmašima i kompanijama na njihovoj velikodušnoj suradnji.

Akiko Mizoguchi
National Film Center, Tokyo


Revolucionarka Utena (Shojokakumei Utena)

Kunihiko Ikuhara, Japan, 1999, 85', (prema mangi Chiho Saito, glazba J. A. Seazer, dizajn likova: Shinya Hasegawa)

Naočit dječak Utena prelazi u misterioznu školu smještenu na plutajućem zamku sa ružičnjakom koji se proteže dokle pogled seže. U stvari, on uopće nije dječak, nego djevojčica obučena u školsku uniformu dječaka. U školi se Utena uključuje u misterioznu i opasnu igru dvoboja, gdje će samo krajnjem pobjedniku pripasti djevojka, tzv. Ružina Nevjesta i moć da revolucionalizira svijet. Zasnovan na izvanredno popularnoj priči za djevojke, redatelj Ikuhara, poznat po seriji «Mjesec moreplovac», stvorio je tu snažnu animu koja je futuristička, nadrealna i izrazito estetizirana

u suradnji s Kontrom

nedjelja, 11. 9. 2005. u 19:30
kino Tuškanac, Tuškanac 1