Nakon uspješno održanog festivala u rujnu te nekoliko filmova cija kvaliteta je oduševila i publiku i kritiku, Queer Zagreb nastavlja svoj cjelogodišnji program u suradnji sa Hrvatskim filmskim savezom u kinu Tuškanac. Pocetkom mjeseca u Zagrebu je održana prva konferencija posvecena trans pitanjima nazvana Transgresija roda. Radi se o queeru vrlo bitnom segmentu programskog djelovanja što se može vidjeti i po dosadašnjem programu festivala u okviru kojeg smo prvi put u Hrvatskoj predstavili nastupe drag kingova te radionice iste teme. Takoder, naš filmski program bio je obilno popracen filmovima koji propituju rodne i spolne granice – što biološki postavljene, što društveno uvjetovane. Transrodnost je cesto lakmus na kojem se može odlicno testirati vlastita tendencija prihvacanja ili neprihvacanja razlicitosti. Ukoliko se usudujemo pretpostaviti da je gay i lezbijska tematika nadišla u javnosti onu prvotnu potrebu prepoznavanja kao patologizacije i skandala, trans i dalje ostaje u razini dubokog odbijanja makar pocetka razumijevanja. Nažalost, to je itekako prisutno i unutar same gay i lezbijske populacije – jer konacno postoji netko gori. Trans osobe bivaju tako dvostruko marginalizirane i odbacene – od opce populacije i društva u kojem se poigravanje sa idejama definicija rodnih osobitosti ili mogucnostima njegovog mijenjanja cini kao najveci faux pas te, naravno, od gay i lezbijske zajednice koja bi zbog svoje pozicije u tom istom društvu, kao, trebala biti osjetljivija na marginaliziranu intimu. Listopadskim filmskim programom želimo produljiti konferencijom Transgresija roda zacet veci interes za repozicioniranje trans tematike u javnosti. Sve je veca njihova prisutnost na festivalima posvecenim identitetima i seksualnostima u svijetu. Naša selekcija predstavlja lagani mix dokumentarnog i igranog filma koji ce biti zanimljiv široj publici. Naime, vrlo informativni dokumentarni program zasigurno ce odgovoriti na neka od najcešcih upita o temi. Igrani filmovi koje prikazujemo ukljucuju prošlogodišnjeg pobjednika Teddyja na Berlinaleu Wild Side te film koji publiku ostavlja u transu Hedwig and the Angry Inch.

Ukoliko niste baš previše upoznati sa transgresijom roda, predlažem da za pocetak povedu rodaka ili rodakinju u kino i da se ondje u mraku igraju rodom.

Vidimo se!

petak 21. 10. 2005.
17:00 sati

«Gendernauts»

Režija: Monika Treut, Njemacka, 1999, 87 min

Film koji je prije nekoliko godina slovio kao jedan od prvih filmova koji suvereno plove terminologijom i raznolikošcu trans pojavnosti te na taj nacin takoder najbolje prezentiraju složenost trans identiteta. Gendernauti se zaista cine kao svemirski putnici u dubokom i neotkrivenom podrucju ljudske seksualnosti koja je tako strogo povezana sa rodnim ulogama i njihovim definiranim granicama da je gotovo science fiction pokušati je osloboditi gravitacije u smjeru muško – žensko.

petak 21. 10. 2005.
19:00 sati

«Dupe od mramora»

režija: Želimir Žilnik, Srbija i Crna Gora, 1995, 86 min

Ovaj film dobitnik je nagrade Teddy na Berlinaleu 1995 godine. Pravo remek dijelo o balkanskoj transrodnosti sa antiratnom porukom. Nikako propustiti!

petak 21. 10. 2005.
21:00 sat

«Wild Side»

režija: Sebastien Lifshitz, Francuska, 2004, 93 min

Wild Side je prošle godine u Berlinu proglašen najboljim igranim filmom u queer kategoriji za Teddyja. Sylvie je 32 godišnja transsexualka i prostitutka. Svoja cesta depresivna i suicidalna stanja ublažava plesom i izlascima. Jedne noci susrece Mikhaila, ilegalnog ruskog emigranta i dezertera iz Cecenije. Izmedu njih se stvara obostrana privlacnost. Iako Sylvie vec živi s Jamelom, 30. godišnjakom iz Sjeverne Afrike, u uzusu stvaranja izbora, ona se odlucuje na nešto posve nekonvencionalno – ne odabrati niti jednog partnera uz uvjet odbacivanja drugog vec nastaviti u triu…Film pun odlicnih dramskih momenata, seksa i lijepih tijela.

subota, 22. 10. 2005.
17:00 sati

«The Aggressives»

Režija: Daniel Peedle, SAD, 2005, 75 min

Daniel Peedle pratio je živote grupe crnih lezbijki iz New Yorka koje se zovu The Aggressives od 1999. godine. Radi se o vrlo dirljivom i neobicnom filmu koji kroz živote nekoliko djevojaka naglašava njihovo odbijanje kategoriziranje u granice tradicionalnog maskuliniteta i feminiteta. Film pokriva zaista znacajan vremenski period u životu ovih mladih žena te stoga daje izuzetan uvid u stvarnost njujorške scene agresivki.

subota, 22. 10. 2005.
19:00 sati

«Lola & Bilidikid»

Režija: Kutlug Ataman, Njemacka, 2003, 90 min

Murat je 17-godišnji gay Turcin koji živi u Berlinu i ocajnicki pokušava izici iz svoje tradicionalne, homofobne imigrantske obitelji s kojom živi. Njegovi pokušaji bijegova i želja za prihvacanjem dovoda ga do enigmatske Lole, kraljice imigrantske queen scene. Murat ulazi u svijet cross-dressera, gay prostitucije, njemacke aristrokracije i mladih neo-nacista. Ovaj film snažno progovara o transfobiji, homofobiji i rasizmu sudarajuci razlicite spolne, rodne, klasne i nacionalne identitete. 21:00 sat «Hedwig and the Angry Inch» Režija: John Cameron Mitchell, SAD, 2001, 95 min Ovaj film govori o medunarodno ignoriranoj rock zvijezdi Hedwig i njenom potragom za slavom i ljubavi. Rodena kao djecak s imenom Hansel koji sanja o svojoj drugoj polovici, Hedwig se podvrgava operaciji promijene spola kako bi se udala za amerikanca i prešla na drugu stranu berliskog zida...

21:00 sat

«Hedwig and the Angry Inch»

Režija: John Cameron Mitchell, SAD, 2001, 95 min

Ovaj film govori o medunarodno ignoriranoj rock zvijezdi Hedwig i njenom potragom za slavom i ljubavi. Rodena kao djecak s imenom Hansel koji sanja o svojoj drugoj polovici, Hedwig se podvrgava operaciji promijene spola kako bi se udala za amerikanca i prešla na drugu stranu berliskog zida...

ulaznice u prodaji na blagajni kina Tuškanac 21. i 22. studenog od 16:30 – 21:00 sat -cijena: 20 kuna po projekciji, 30kn dvije projekcije, 40 kn tri projekcije, 70 kn komplet