Queer premijere (18. i 19. 3. 2005.)

Proljetnim programom «Queer subota petkom (i subotom)» želimo naglasiti da su filmovi koje Queer Zagreb prikazuje velikom većinom premijerni naslovi u Hrvatskoj. Tako je od šezdeset (60!) filmova u prošlogodišnjem programu samo jedan film bio ranije prikazan u Hrvatskoj – Oscarom nagrađeni «Monster» sa Charlize Theron u glavnoj ulozi. To nimalo ne čudi, jer filmovi sa LGTB i queer likovima svoje mjesto u hrvatskoj distribucijskoj mreži nalaze jedino u slučaju zaleđa kakvo pružaju prestižne nagrade.

S obzirom, dakle, da se u selekciji Queer Zagreba ionako prikazuju premijere, moguće je (ispravno) zaključiti da je nit vodilja programa za ožujak pomalo besmislena, jer se može odnositi na čitav naš program. Međutim, ovim nazivom skrećemo pažnju na činjenicu da hrvatski distributeri ne vode nimalo računa o queer kinematografiji i da takvo zapostavljanje nije ograničeno samo na celuloid, već i na DVD i video izdanja.

Iako svjesni teškog položaja domaće distribucije i kad se radi o mainstream naslovima, od kojih mnogi ne nalaze mjesto u hrvatskim kino programima, nemoguće je ne primijetiti ne-slučajnu blokadu pred kojom se publika nalazi kad su u pitanju queer filmovi. Nadamo se da će program queer premijera osvijestiti realan manjak prisutnosti «drugačijih» u ovdašnjim kinima, videotekama i festivalima do te granice da se bilo kakva dobronamjerna opravdanja jednostavno čine naivnima, a ponekad i uvredljivima.

U programu je i film, koji najbolje odražava ovaj problem, jer radi se o filmu hrvatsko-srpske produkcije Srđana Karanovića «Virdžina», a koji od, sada već davne 1991. godine svog nastanka, nikada nije prikazan u Zagrebu.

Queer premijerama, dakle, samo podsjećamo da većinu filmova koje ćete gledati u kinu Tuškanac, ne samo ovaj mjesec, već tijekom godine, uglavnom nećete imati više prilike vidjeti u domaćim kinima.

Zato, da se poigramo jednim novinskim naslovom, otvorite oči širom pred zagrebačkim queerom!

 
print