petak 17. 6. 2005.

18:00 sati

«I Look Up to the Sky Now»
režija: Barbara M. Bickart,
SAD, 2003., 60 min

Barbara M. Bickart je video umjetnica iz New Yorka koja je prije šest godina započela projekt sa mladim LGBTQ osobama u kojem oni kroz učenje o tehnikama snimanja, editiranja i prezentacije stvaraju portrete samih sebe kao mini filmovi o svojoj vlastitoj povijesti, sadašnjosti i budućnosti. Kroz ovaj film i priče 12 njujorških mladih queerovaca se odlično naziru smjerovi kojima aktivizam trenutno kroči ili je trebao kročiti.
Ovaj je film posebno zanimljiv Queer Zagrebu budući da će Barbara M. Bickart na isti način u Rijeci raditi sa hrvatskim zainteresiranim aktivistima i umjetnicima što će rezultirati i hrvatskom verzijom ovog filma.

napomena: nakon projekcije bit će organizirana kratka diskusija sa Barbarom M. Bickart

 

19:30 sati

«Peter Tatchell:
Just Who Does He Think He Is?»

režija: Max Barber, Velika Britanija,
2004., 60 min

Peter Tatchell je vjerojatno jedan od najpoznatijih aktivista za gay prava u svijetu – jedan od onih koje bi svaki lokalni gay pokret trebao imati. Njegova predanost i inventivnost u pristupu akcijama koje većinom ne zahtijevaju velike svote novaca, ali koje su izuzetno medijski i koncepcijski osmišljene da nadilaze uobičajene pretpostavke budžeta i financiranja o kojima aktivizam danas gotovo uvijek ovisi. U trenutku kad Hrvatska ostaje bez svog pridea, prikazivanje ovog filma ima i poseban značaj, jer umjesto da bude inspirativan, može se dogoditi da djeluje kao izrugivanje onih kojima je potrebno veliko zaleđe i udobna fotelja da se pokrenu. Peter Tatchell je primjer svima koji misle da mogu!

 

21:00 sat

«Projekt iz Laramija»
režija: Moises Kaufman,
SAD, 2002., 97 min
Christina Ricci, Steve Buscemi, Laura Linney

Okrutno ubojstvo homoseksualnog mladića koje se dogodilo u SAD-u otvorilo je širok put ka snažnijoj primjeni zakonskih odredbi zločina iz mržnje te neopisivo javno zgražanje u Americi i svijetu. Nažalost, da bi se mnogima otvorile oči pred nepravdama i uvjetima života gay osoba u svijetu, bilo je potrebno gotovo ritualno mrcvarenje tinejdžera, ali i pred otvorenim se očima i dalje zločini temeljeni na mržnji prema homoseksualcima događaju svakodnevno svugdje.

 

subota, 18. 6. 2005.

18:00 sati

«I Look Up to the Sky Now»
režija: Barbara M. Bickart, SAD, 2003., 60 min

 

19:30 sati

«Peter Tatchell:
Just Who Does He Think He Is?»

režija: Max Barber,
Velika Britanija, 2004., 60 min

 

21:00 sat

«Bear Cub»
režija: Luis Miguel Albaladejo,
Španjolska, 2004., 100 min

Ova topla španjolska drama o zubaru Pedru i njegovom jedanaestogodišnjem nećaku Bernardu sigurno je jedan od važnijih filmova koje smo prikazali. Naime, spletom okolnosti kratak posjet dječaka protegne se u novi način života zakletom samcu Pedru. Film progovara o vrlo aktualnoj temi gay roditeljstva na posve nov način. Naime, u vrijeme kad se od potencijalnih gay roditelja zahtijeva svetost ne bi li im se dopustilo da odgajaju ili usvoje dijete, film ne pristaje na taj gotovo općeprihvaćeni stav i stvara situacije u kojima do izražaja dolaze prava ljubav potrebna za očinstvo bez obzira radilo se o gay ili hetero muškarcu.

dodatne informacije:
Zvonimir Dobrović,
voditelj programa Queer Zagreba

 
print