'Exposed to Virus and Fashion / Izloženost virusu i modi' subota, 29. 4.2006. 21:00 TKZ, (ugao Selske ulice i Prilaza baruna Filipovića) Silvio Vujičić, Hrvatska

Projekt se tematski naslanja na pošast suvremenog doba – HIV, kontroverzan virus koji je poput nekad sifilisa ili sličnih spolno prenosivih bolesti, postao simbolom razvrata i dekadencije s jedne strane, a otvorenosti, spremnosti na istraživanje i inteligencije s druge.

Poput tuberkuloze koja se svojedobno (u vrijeme kada je bila neizlječiva) smatrala bolešću intelektualaca i boema, pa je prema tome bila gotovo "u modi", HIV je – u smislu latentne zaraze – koja ne mora biti ni vidljiva, a može biti smrtno opasna, danas na neki način "in", posebice među populacijom alternativnih seksualnih opredjeljenja.

Tu činjenicu je iskoristio Silvio Vujičić objedinivši svoj interes za ono što je u modi s jedne strane i za samo odijevanje s druge. U projektu "Exposed to Virus and Fashion" kontroverznu temu HIV-a tretira na sebi svojstven analitičko duhovit način.

Umjetnik je odlučio ilustrirati djelovanje virusa HIV-a u ljudskom organizmu, na taj način da ga prenese u digitalni oblik. Drugim riječima, strojevi koji proizvode tkanine dobili bi u svoj softver, novi kod koji bi izmijenio tkanje na način na koji virus HIV-a djeluje u ljudskom tijelu.

Tekstil, na neki način destruiran po algoritamskom uzorku imao bi za svrhu predstaviti drugu kožu (na koži se javljaju prve vidljive manifestacije oboljelih od AIDS-a u obliku crnih točaka), te hibridne i mutacijske skulpturalne odjevne forme (virus HIV-a konstantno mutira) prema zamisli umjetnika. Tkanina s poremećenom statikom, koja je izgubila na čvrstoći i kvaliteti pruža nove mogućnosti dizajniranja odjevnih predmeta.

Exposed to Virus and FashionExposed to Virus and FashionExposed to Virus and Fashion
autor rada: Silvio Vujičić; režija: Jörg Andreas; stručni suradnici: Krešimir Nesek, Tomislav Fučkar, Branka Šćepanović, Sanja Krizmanić (TKZ), Mira Nikolić, dipl. ing. (BOROVO), Olga Majcen, Jörg Frank Seemann, Gordan Bosanac, Zvonimir Dobrović; fotografije Berlin: Bernhard Musil (www.be-musil.de); producent: Queer Zagreb – Zvonimir Dobrović, Gordan Bosanac; koproducent: CazzoFilms – Jörg Andreas; asistentica produkcije: Nataša Bodrožić; godina nastanka rada: 2006. Zagreb, Berlin
starburst